Nový Opel Corsa poprvé s hybridním pohonem 48V

30. 11. 2023Nový Opel Corsa poprvé s hybridním pohonem 48V 

  • Nové zážehové motory, šestistupňová dvouspojková převodovka, elektromotor o výkonu 21 kW
  • Snížení emisí CO2 i spotřeby paliva,
    elektrická jízda až do rychlosti 30 km/h
  • Bezproblémový provoz motoru i elektromotoru, vnější dobíjení není nutné
Nový Opel Corsa poprvé s hybridním pohonem 48V Nový Opel Corsa poprvé s hybridním pohonem 48V

Německá automobilka Opel již brzy nabídne oblíbený model Corsa i se 48 v hybridní technologií. Systém je vybaven lithium-iontovou baterií, která se za určitých jízdních podmínek samočinně dobíjí, a novými tříválcovými zážehovými motory jednotného objemu 1,2 l s výkony 74 kW/100 k a 100 kW/136 k, které byly vyvinuty speciálně pro použití v hybridním režimu. Motory jsou propojeny se zcela novou elektrifikovanou šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou a elektromotorem o výkonu 21 kW/28 k.

Účinná a uživatelsky přívětivá 48 v hybridní technologie je ideálním řešením pro novou Corsu. v porovnání s neelektrifikovanou verzí Corsa 1.2 s osmistupňovou automatickou převodovkou AT8 (spotřeba dle WLTP: 5,5-5,4 l/100 km; emise 125-122 g/km CO2) dokáže nová Corsa Hybrid (spotřeba WLTP: 4,7-4,6 l/100 km; emise 106-102 g/km CO2) ušetřit téměř jeden litr benzinu na 100 km a také výrazně snížit emise CO2 .

Zážehový motor a elektromotor pracují společně, nebo samostatně

Při každodenních jízdách po městě i mimo pracují zážehový motor a elektromotor modelu Opel Corsa Hybrid společně, nebo separátně – vždy tak, aby se optimalizovala spotřeba energie a výkon. Tento systém ukazuje své výhody především v městském provozu.

Elektromotor také umožňuje, že Opel Corsa Hybrid v situacích, kdy není potřebný vysoký točivý moment (například při manévrování na parkovišti nebo v hustém městském provozu při rychlostech do 30 km/h), dokáže ujet až jeden kilometr čistě na elektrický pohon. Elektromotor také pomáhá spalovacímu motoru při zrychlování, především při rozjezdech. Při zpomalování se benzinový motor zastaví a elektromotor funguje jako generátor, který dobíjí 48 v baterii hybridního systému. Baterie se rovněž nabíjí rekuperačním brzděním.

Corsa Hybrid:
Správná volba především do měst

Nový Opel Corsa Hybrid se 48 v hybridním systémem je ideálním vozem pro zákazníky, kteří jezdí především ve městech a v příměstských oblastech. Nejmodernější technologie osloví také zákazníky, kteří chtějí zažít radost z jízdy na elektrický pohon, aniž by museli dobíjet ze sítě. Kompaktní 48 v hybridní technologii Opelu Corsa Hybrid charakterizuje:

  • Nová generace tříválcových zážehových motorů o objemu 1,2 l, které byly speciálně vyvinuty pro hybridní pohon a splňují emisní normu Euro 6.4. Oba motory o výkonech 74 kW/100 k a 100 kW/136 k dosahují nejvyššího výkonu již při otáčkách 5500 ot/min a jejich nejvyšší točivý moment 205 Nm, resp. 230 Nm je k dispozici už při otáčkách 1750 ot/min. Pro dosažení optimální účinnosti pracují nové motory v tzv. Millerově spalovacím cyklu. Moderní tříválce dostaly turbodmychadla s proměnnou geometrií a proměnné časování ventilů.
  • Nová elektrifikovaná šestistupňová dvouspojková převodovka, která byla rovněž navržena speciálně pro hybridní aplikace. Hlavní výhodou dvouspojkové převodovky je řazení bez přerušení točivého momentu. Ve skříni převodovky je umístěn také elektromotor, stejnosměrný měnič a řídicí jednotka motoru (ECU).
  • Synchronní elektromotor s permanentními magnety, integrovaný v převodovce, dosahuje maximálního výkonu 21 kW/28 k a jeho točivý moment vrcholí na hodnotě 55 Nm.
  • Startér poháněný řemenem, který v kombinaci s elektromotorem spouští zážehový motor při tzv. studeném startu. Řemenem poháněný spouštěč rovněž rychle a plynule restartuje motor během jízdy.
  • 48 v lithium-iontová baterie s využitelnou kapacitou 432 Wh, instalovaná pod levým předním sedadlem. Tímto umístěním se nejen dosáhne optimálního rozložení hmotnosti, ale také se zachová maximální objem zavazadlového prostoru.
  • Dvě elektrické sítě. Síť nízkého napětí 12 V, která napájí vybavení vozu (např. elektrické ovládání oken nebo informační a zábavní systém), a síť 48 V, která napájí hybridní pohonný systém.

Díky 48 v hybridnímu pohonu nabízí nový modelová řada Opel Corsa širokou škálu pohonných jednotek - od čistě bateriových přes hybridní až po vysoce účinné spalovací verze. Taková nabídka pohonných jednotek je v segmentu malých vozů bezkonkurenční. Hybridní technologie Corsy Hybrid je rovněž dalším výrazným momentem na cestě Opelu k elektrifikaci. Do konce roku 2024 bude Opel nabízet v každé modelové řadě alespoň jednu verzi s bateriovým (BEV) elektrickým pohonem. Od roku 2025 pak bude každý nově představený model Opel plně elektrický.

TUkas 

  TUkas AUTO-STAIGER CZ a.s. Praha 10

Po-Pá 8:00 – 18:00 So 8:00 – 14:00